Login / Register
Product Categories Wishlist

You don't have anything in your wishlist at the moment.

Close

Close

You don't have anything in your wishlist at the moment.

  Create an account

Outdoor Classroom for Langton Primary

We recently completed a project at Langton Primary School in which we created the ideal outdoor canopy area as an extension to their classroom. The school itself sits pretty on the outskirts of Malton in North Yorkshire and has a lovely feel of a rural village school in that it is situated in beautiful surroundings. We were tasked with creating an outdoor classroom and canopy area where children could work and play on hot days as an alternative to sitting indoors. After designing and installing many outdoor classrooms like this one, our design team took this project on with ease, and created a structure that was quite spectacular. The outdoor shelter was created with timber posts and panels made of weatherboard, with a 50 x 50mm framework. The side door was built with barrel board and was fitted with a streamlined perspex window that allows light to enter the structure freely. As well as this, we fitted the outdoor shelter with four bi-folding doors with a top rail and drop down bolts to the floor which secures them in place when not in use. Again, each of these doors were fitted with perspex windows, which is of course much safer than using glass. We recommend using perspex for all windows in any project like this, so that it complies with health and safety regulations.

The shelter has another unique feature to it, as we added a role play window so that the building became part of a play element. With two concertina doors on the window, they can be folded back to aid the free flow into the school.

The roof is made entirely of polycarbonate, which allows light into the structure, but is UV protected so that no harmful rays can get in. The outdoor canopy shelter was a bespoke build on site to fit their existing space perfectly and is a fantastic addition to their existing playground. With the help of Creative Groundworks, we installed the canopy on time and the overall product looks great in situ. Take a look at the before and after pictures below:

If you're looking for something similar to what we have delivered here, or if you have another playground project in mind, then please do get in touch on 01904 607677 or mail@play-scheme.co.uk 

 

Download our brochure for more information